Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Malatya °C

Emine Erdoğan, Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi ve Japon Bahçesi’ndeki Müzeler Günü etkinliğine katıldı

Emine Erdoğan, Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi ve Japon Bahçesi’ndeki Müzeler Günü etkinliğine katıldı
REKLAM ALANI
19.05.2022
A+
A-

Emine Erdoğan, Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi ve Japon Bahçesi’ndeki Müzeler Günü etkinliğine katıldı

 

 

Yazdır Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Emine Erdoğan, Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi ve Japon Bahçesi’ndeki Müzeler Günü etkinliğine katıldı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Japonya’nın Ankara Büyükelçiliği’nin düzenlediği Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi ve Japon Bahçesi’ndeki Müzeler Günü etkinliğine katıldı.

 

 

 

 

Müzede çalışan yöresel kıyafetli Japonlar tarafından karşılanan Emine Erdoğan, arkeolojik kazılarda bulunan eserler hakkında Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü Başkanı Dr. Sachihiro Omura’dan bilgi aldı.

Emine Erdoğan daha sonra müzede alevde cam şekillendirme ve üfleme sanatının uygulandığı ürünlerin yapımını izleyerek ısıttığı cama şekil verdi.

Geleneksel Japon oyunu kendamayı da izleyen ve oyunu deneyen Emine Erdoğan, “Çok beğendiğim, bizim çocukluğumuzda oynadığımız topaca benziyor” diyerek oyunu evde torunlarıyla da oynamak istediğini belirtti.

Müzede bir süre daha gezen Emine Erdoğan, kâğıt katlama sanatı origaminin yapılışını izledi ve Japon sanatçılarla kâğıt katladı. Origaminin detayları hakkında bilgi alan Emine Erdoğan, Japon sanatçılarla fotoğraf çektirdi.

“ÇOCUKLARIMIZIN AİLELERİYLE MÜZELERDEKİ ESERLERİ GELİP GÖRMESİ LAZIM”

Gazetecilerin, Müzeler Günü olduğunu hatırlatması üzerine Emine Erdoğan, “Tüm çocuklarımızın aileleriyle müzelerdeki eserleri gelip görmesi lazım. Küçük yaştan itibaren çocuklarımıza ve torunlarımıza bu alışkanlığı kazandırmak zorundayız. Çok faydalı olacağını düşünüyorum inşallah. Onlar da kendi bulundukları durumu, geleceğe bu şekilde taşıyacaklar. Şimdiki çocuklar çok şanslı” diye konuştu.

Emine Erdoğan’a, Anadolu’daki en eski cam eserin resmedildiği tablo ile vazo hediye edildi.

“KÖKLÜ İLİŞKİLERİMİZİN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN KARŞILIKLI ÇABA SARF ETMEKTEN BÜYÜK MUTLULUK DUYUYORUM”

Japon Bahçesi’nde düzenlenen programda konuşan Emine Erdoğan, Kaman’ın büyük bir kültür mirasına ev sahipliği yaptığını, burada olmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Suziki Kazuhiro ve Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü Başkanı Dr. Sachihiro Omura’ya etkinliği düzenledikleri için teşekkür eden Emine Erdoğan, Türk Japon tarihindeki Ertuğrul Fırkateyni’ni hatırlatarak, “Türk-Japon dostluğu, böyle insani bir zeminde temellerini atmıştır. İki ülkenin birbirine sevgiyle bağlı olduğuna inanıyorum. Köklü ilişkilerimizin geliştirilmesi için karşılıklı çaba sarf etmekten büyük mutluluk duyuyorum. Bildiğiniz gibi 2003, 2010 ve 2019 yılları, Türk-Japon ilişkilerini güçlendiren çalışmalarla kutlandı. Birbirimizin kültürlerine gösterdiğimiz bu yüksek ilgi ve alaka, kalbi ve samimi bir dostluğun delilidir” ifadelerini kullandı.

Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi’nin Japon Hükûmeti’nin, “Kültürel Mirası Koruma Projesi” çerçevesinde hibe olarak yapıldığını anlatan Emine Erdoğan, bahçenin Japonya sınırları dışındaki en büyük Japon bahçesi olduğunu dile getirdi.

“GÜNÜMÜZDE MÜZELER, OBJELERİN SERGİLENDİĞİ MEKÂNLAR OLMAKTAN ÇOK DAHA ÖNEMLİ MİSYONLARA KAVUŞTU”

Bahçeyi “Yaradan’ın, eşsiz sanatının sergilendiği büyük bir tuval” olarak betimleyen Emine Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Günümüzde müzeler, objelerin sergilendiği mekânlar olmaktan çok daha önemli misyonlara kavuştular. Kültür aktarımı, topluma fayda sağlamak ve sosyal refahın yükseltilmesi, müzelerin baş amaçları hâline geldi. İlaveten müzeler, halk eğitiminin de önemli bir merkezi. Mesela, bu çatı altında kadın girişimcilere cam zanaatının öğretilmesi, kültür aktarımının ve zanaatın yaşatılma çabasının kıymetli bir örneğidir. Gördüğüm el emeği, göz nuru ürünlerin hepsi birbirinden nadide. Eğitmenlerimizi ve zanaatkâr kadınlarımızı tebrik ediyorum. Kültüre ve tarihe böyle büyük bir hizmetin, milattan önce 3 bin yılına uzanan Kaman’da yürütülmesi son derece sevindirici. Kaman’ımıza ve bölge insanına yapılan katkılar memnuniyet vericidir.”

Büyükelçi Suzuki Kazuhiro ise Emine Erdoğan’ın güzel bir Mikasanomiya Anı Bahçesi’ne gelmesinden dolayı onur duyduğunu söyledi.

Prens Mikasa Vakfı’nın bahçede üst düzeyde arkeolojik çalışmalar yürüttüğünü hatırlatan Büyükelçi Suzuki Kazuhiro, bunun yöredeki gençlerin ve bölgenin kalkınması için önemli olduğunu dile getirdi.

Program kapsamında Japon yöresel kıyafetleri giyen kadınlar tarafından Emine Erdoğan’a seremoni eşliğinde matcha Japon çayı ile Japon tatlısı ikram edildi. Emine Erdoğan, Japon çay seremonisinin devam ettirilmesinin önemli olduğunu vurgulayarak Türk kahvesinin de bir seremoni şeklinde sunulabileceğini kaydetti.

Bir gazetecinin, “Türk kültüründe çay sohbet aracıdır. Japonlarda biraz daha sükûnetle içiliyormuş. Sayın Cumhurbaşkanıyla içtiğiniz zaman sohbet koyu olur mu?” sorusu üzerine Emine Erdoğan, “Çay sükûnetle yapılır, sohbetle içilir” dedi.

Programın sonunda hatıra fotoğrafı çektirildi.

Tüm Haberler

 

kaynak:https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/137934/emine-erdogan-kaman-kalehoyuk-arkeoloji-muzesi-ve-japon-bahcesi-ndeki-muzeler-gunu-etkinligine-katildi

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.