Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Malatya °C

Hankendi’de Vatanseverlik Savaşı Zaferi’nin üçüncü yıldönümüne adanan askeri geçit töreni düzenlendi

Hankendi’de Vatanseverlik Savaşı Zaferi’nin üçüncü yıldönümüne adanan askeri geçit töreni düzenlendi
REKLAM ALANI
10.11.2023
A+
A-

 

 

Hankendi’de Vatanseverlik Savaşı Zaferi’nin üçüncü yıldönümüne adanan askeri geçit töreni düzenlendi

2023,

Hankendi’de Vatanseverlik Savaşı Zaferi’nin üçüncü yıldönümüne adanan askeri geçit töreni düzenlendi
8 Kasım’da Hankendi’de Vatanseverlik Savaşı Zaferi’nin üçüncü yıldönümüne adanan bir askeri geçit töreni düzenlendi.

Geçit törenine Azerbaycan Cumhurbaşkanı, Silahlı Kuvvetler Başkomutanı İlham Aliyev, First Lady Mehriban Aliyeva ve oğulları Haydar Aliyev katıldı.

 

 

Devlet başkanı geçit töreninde konuştu.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Konuşması

– Sevgili askerler, sizin ve tüm Azerbaycan halkının Zafer Bayramını kutluyorum.

Askeri: Teşekkür ederim.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: Üç yıl önce Karabağ’ın tacı Şuşa şehri işgalcilerden kurtarıldı. Bir gün sonra düşman ordusu teslim oldu ve beyaz bayrağı kaldırdı. Böylece İkinci Karabağ Savaşı Azerbaycan devletinin tam zaferiyle sonuçlandı. Bu tarihi bir olaydır.

Uzun yıllardır işgal sırasında Azerbaycan halkı topraklarımızın işgalcilerden kurtarılması için çabalıyor. Emek ve çalışmamızla bu kutsal günü her gün, her saat daha da yakınlaştırdık.

İlk kez 20 yıl önce Azerbaycan halkı bana büyük güven gösterdiğinde Cumhurbaşkanı olarak aziz halkıma söz verdim: Toprak bütünlüğümüzü yeniden tesis etmek için elimden gelen her şeyi yapacağım. Hem seçim arifesinde, hem de yemin töreninde yerli halkıma, bir gün işgal altındaki toprakların her köşesinde Azerbaycan Devlet Bayrağı’nı göndereceğimizin sözünü verdim. Hatırlıyorum, beş yıl önce – Eylül 2018’de Bakü’nün Azadlık Meydanı’nda düzenlenen askeri geçit töreninde konuşurken, bir gün gelecek işgal altındaki tüm topraklarda Azerbaycan bayrağının göndere çekileceğini söylemiştim ve bugün de bu gerçekleşti. geldi.

 

 

Bize bu günü yaşatan muzaffer Silahlı Kuvvetlerimiz, savaş alanında cesaret, kahramanlık ve fedakarlık göstererek düşmanı kadim topraklarımızdan uzaklaştırdı. Bu büyük bir tarihi olaydır. Azerbaycan halkının asırlık tarihinde bu kadar parlak bir zafer görülmemiştir. Şuşa harekâtı, 44 günde gerçekleştirdiğimiz diğer askeri harekâtlar, askerlerimizin yiğitliği bir kahramanlık destanıdır. Azerbaycan askerleri ve subayları, düşmanı savaş alanında mağlup ederek, kırk dört gün içinde şehirlerimizi ve köylerimizi özgürleştirerek gerçek bir kahramanlık gösterdiler. Her gün ileri gittik, asla geri adım atmadık. Azerbaycan Ordusu ve Silahlı Kuvvetlerinin profesyonelliğini ve özverisini gören düşman ordusu daha da paniğe kapıldı ve kendi itiraflarına göre 44 gün savaşı sırasında Ermeni ordusunda 12 bin asker kaçağı vardı. Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin tek bir askeri bile savaş alanını terk etmedi. Bu, Azerbaycan halkının yılmaz ruhunu ve yüksek ahlakını bir kez daha tüm dünyaya göstermiş oldu.

 

 

Şuşa Harekatı’nın 44 gün süren Vatanseverlik Savaşı’nda elbette özel bir yeri var. Çünkü çok zor bir coğrafi konumda bulunan ve zaptedilemez bir kale olarak kabul edilen Şuşa’nın hafif silahlarla ve çoğu durumda göğüs göğüse çarpışma sonucunda özgürleştirilmesi büyük bir güç, profesyonellik ve özveri gerektiriyordu. Azerbaycan’ın çocukları bunu gösterdi.

Yirmi yıl önce Başkan olarak görevime başladığımda, aziz halkıma, topraklarımızı savaş yoluyla özgürleştirmeye hazır olmamız gerektiğini söylemiştim. O zamanlar barış görüşmelerine dair hâlâ bazı umutlar vardı. Ancak yıllar geçtikçe bu umutlar söndü. Ermenistan kendi isteğiyle topraklarımızı terk etmek istemedi. Ermenistan-Azerbaycan anlaşmazlığının çözümünde rol alan arabulucular aslında durumu dondurmaya çalıştılar, Azerbaycan halkının bu durumla hesaplaşacağına inanıyorlardı. Ancak Azerbaycan halkı bu durumu asla kabullenemeyecekti, ben de bu durumu kabul etmeyeceğimizi defalarca ifade ettim. Azerbaycan topraklarında ikinci bir Ermeni devletinin kurulmasına izin vermeyeceğiz, eğer müzakereler sonuçsuz kalırsa, uluslararası hukuka dayanarak savaş alanında ana topraklarımızı işgalcilerden kurtarmak için güç kullanacağız. Eğer Ermeni liderliği ve onun arkasında duran bazı dış güçler o gün ve bugün benim sözlerimi dinleseydi, İkinci Karabağ Savaşı’na gerek kalmayacaktı. Ben defalarca Ermenistan liderlerine hitaben şunu söyledim: Eğer topraklarımızı terk etmezseniz savaş alanında karşınıza çıkacaksınız ve kim arkanızda olursa olsun bu bizi doğru yolumuzdan döndüremez. 44 gün süren Vatanseverlik Savaşı bunu bir kez daha gösterdi.

Kırk dört gün boyunca Azerbaycan’a çeşitli yer ve başkentlerden baskı ve tehditler yapıldı. Ancak kimse bizi doğru yolumuzdan döndüremezdi, ben de Vatanseverlik Savaşı sırasında Azerbaycan halkına seslendim ve düşmanın bize topraklarımızın kurtuluş tarihini vermesi gerektiğini, o zaman savaşı durdurmaya hazır olduğumuzu söyledim. ve oldu. Şuşa Zaferi’nden sonra düşman neredeyse teslim olmaya hazırdı ve bir gün sonra teslim olma senedini imzaladı ve biz savaşı durdurduk. O dönemde Silahlı Kuvvetlerimiz Hankendi’ye sadece bir adım uzaklıktaydı. O dönemde savaşı durdurmak bizim bilinçli tercihimizdi ve bugün Hankendi’nin merkez meydanında askeri geçit töreni düzenlememiz bunun ne kadar doğru ve akıllıca olduğunu bir kez daha gösteriyor.

O zamanlar Azerbaycan bayrağının burada, Hankendi şehrinde göndere çekileceği günün geleceğinden hiç şüphem yoktu. 44 gün süren savaşın 10 Kasım 2020’de durdurulması, Ağdam, Kelbecer ve Laçin bölgelerinin tek kurşun atılmadan bize geri verilmesini sağladı. Bu, Ermenistan’ın imzaladığı kapitülasyon anlaşmasının bir parçasıydı ve bizim talebimizdi. Ermenistan bu isteği yerine getirmek zorunda kaldı. Çünkü savaş alanında Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin gücünü ve Azerbaycan’ın siyasi liderliğinin siyasi iradesini gördü. Ağdam, Laçin, Kelbecer bölgelerinin tek kurşun atılmadan kurtarılması binlerce gencimizin hayatını kurtardı. Zaten o bölgeleri savaş alanında özgürleştirirdik. Ancak şehitlerimizin sayısı daha fazla olabilir.

 

 

İkinci Karabağ savaşının ardından ordu kurma sürecini bir gün bile durmadan hızlandırdık ve saklamadık. Hemen Karabağ bölgesindeki tüm önemli noktalara taşındık. Aynı zamanda uzun yıllardır işgal altında olan Azerbaycan-Ermenistan sınırını da kontrol altına aldık. Sınırdaki konumumuzu giderek geliştirdik ve çeşitli tedbirler sonucunda Azerbaycan-Ermenistan sınırının büyük bölümünde en elverişli konumlara sahibiz. Bunu neden yapıyorduk? Çünkü Ermenistan’da intikamcı güçlerin yükseldiğini biliyorduk. Ermenistan’ın arkasında duran ve onları bize karşı harekete geçmeye teşvik eden dış güçlerin onlara yine provokatif sinyaller vereceğini biliyorduk. Bu nedenle sınırımızı korumak zorunda kaldık ve birçok askeri operasyon sonucunda bugün Azerbaycan-Ermenistan sınırında durum kontrolümüz altındadır. Aynı zamanda Karabağ bölgesinde gerçekleştirilen birçok askeri operasyon, bu bölgede de bizim için uygun yüksekliklere sahip olmamızın koşullarını yarattı. Bu operasyonlar aynı zamanda Ermenistan’ın siyasi liderlerine, kapitülasyon yasasının tüm hükümlerini uygulamanız ve öncelikle silahlı kuvvetlerinizi Karabağ’dan çekmeniz gerektiği yönünde bir işaretti, bu sizin yükümlülüğünüzdür. Ama hayatta tam tersini gördük, sadece Ermeni silahlı kuvvetleri geri çekilmedi, tam tersine daha fazla kuvvet gönderildi. O dönemde Laçin-Hankendi yolu henüz kontrolümüz altında değildi, silahlar ve mayınlar getirilmişti ve Ermenistan’ın siyasi liderliği silahlı kuvvetlerini Karabağ’dan çekmek istemiyordu.

 

 

Farrukh operasyonu, Sarıbaba-Kırgız operasyonu ve diğer askeri operasyonlar da dahil olmak üzere son üç yılda gerçekleştirilen askeri operasyonlar, stratejik konumumuzu büyük ölçüde geliştirdi. Aynı zamanda Ermenistan’a, bizi hiç kimsenin ve hiçbir şeyin durduramayacağı, Karabağ’ın Azerbaycan toprağı olduğu ve buradaki durumu bizim dikte ettiğimiz, silahlı kuvvetlerinizi derhal topraklarımızdan çekmeniz gerektiği mesajı verildi. O dönemde benim sözümü dinlemiş olsalardı Eylül ayındaki terörle mücadele operasyonuna gerek kalmayacaktı. Bütün dertlerin sebebi kendileridir. Sorunları sadece üç yıl önce değil, 1990’ların başında başladı. O dönemde Azerbaycan’ın ekmeğini yiyen, Azerbaycan’ın suyunu içen nankör kitleler, bakın bu meydanda Azerbaycan’a toprak talebinde bulundular. Bakın, bir zamanlar Azerbaycan devletinin yaptırdığı bu binada Azerbaycan’a karşı sinsi planlar hazırlanıyordu. Ermeni halkının sıkıntılarının sebebi Ermenistan’ı yönetenlerin hepsidir. Topraklarımızı sonsuza kadar işgal altında tutacaklarına inanıyorlardı. Kendileri de buna o kadar inandılar ki, yabancı ortaklarını güçlü ordulara sahip olduklarına, güçlü potansiyele sahip olduklarına, güçlü patronlara sahip olduklarına, Azerbaycan’ın topraklarını askeri yollarla kurtarmaya asla cesaret edemeyeceğine ikna etmeye çalıştılar. Değirmenine tahıl veren ve bugün de onların arkasında duran bazı ülkeler bu sorumluluğu yüzde 100 onlarla paylaşıyor.

Biz de bu duruma asla boyun eğmeyeceğimizi söyledik ve saklamadık. Ermenistan-Azerbaycan anlaşmazlığının askeri çözümünün olmadığı kaç kez söylendi bize? Eğer bu sorun barışçıl yollarla çözülmezse başka seçeneğimiz kalmayacak diyordum ve 44 gün boyunca gösterdiğimiz kahramanlık ve profesyonellik ne yazık ki Ermeni liderliğine ders vermedi.

 

 

Eylül ayındaki terörle mücadele operasyonu sadece bir gün sürdü, bundan daha az. Profesyonellik ve kahramanlık sergileyen Azerbaycan Ordusu, tüm stratejik yerlere giderek bu operasyonun kaderini kısa sürede belirledi ve düşman ordusu teslim olmaya zorlandı. Teslim olmakla kalmadı, 30 yıl önce topraklarımızda kurdukları sözde rejime bile son verildi, o rejim de yasadışı bir rejim olmasına rağmen yıkıldı. Böylece tarihi adaleti yeniden tesis ettik. 20 Eylül 2023 de tıpkı 8 Kasım gibi tarihimizde kalacak. 8 Kasım’daki Şuşa operasyonundan sonra düşman ordusunun sırtı kırıldı ve bir gün sonra teslim olma senedini imzaladı. Bu yılın 23 Nisan’ında Laçin istikametindeki Azerbaycan-Ermenistan sınırının kontrolünü ele geçirerek toprak bütünlüğümüzü, 20 Eylül’de ise devlet egemenliğini tamamen yeniden tesis ettik. Bu ayrılıkçıların defterini kapattı. Azerbaycan’da bölücülüğe yer kalmayacak. Bugün Azerbaycan devleti tüm toprakları kontrol ediyor ve bunun sebebi de bugün bu meydanda duran yiğitlerimiz ve onbinlerce Azerbaycan askeridir. Bu Zaferi onların kanları pahasına elde ettik.

Bir kez daha belirtmek isterim ki, 20 yıldır bu güne doğru ilerliyoruz, hazırlıklar yapılıyor, Azerbaycan’ın uluslararası hukuk düzeyindeki konumu güçlendiriliyordu. Siyasi düzeydeki başarılı faaliyetimiz sonucunda artık tüm dünya bizim doğru tarafta olduğumuzu anlamaya başladı. Ekonomik alanda gerçekleştirdiğimiz reformlar, kimseye bağımlı olmadan bağımsız bir ekonomi kurmamıza, kendi hayatımızı kurmamıza olanak sağladı. Güçlü siyasi irade, bağımsız bir dış politika yürütmeyi ve iç politika yürütmeyi ve kimsenin işimize karışmasına izin vermemeyi mümkün kıldı. Ancak tarihte buna benzer pek çok girişim olmuştur. Kimsenin işimize karışmaması için devletimizi, milli onurumuzu, yaşam biçimimizi, geleneklerimizi koruduk.

 

 

Elbette bir ordu kurmak bir numaralı görevdi. Maddi ve teknik teçhizat, silah ve mühimmat, ordumuzun muharebe kabiliyetinin arttırılması ve her şeyden önce gençlerimizin vatanseverlik ruhuyla yetiştirilmesi zafere giden temel faktörlerdir. Ne kadar silahınız ve mühimmatınız olursa olsun, ne kadar modern askeri teknoloji kullanırsanız kullanın, zafere ulaşan kişi silahı elinde bulunduran asker ve subaydır. Göğsünü dışarı çıkarıyor, ölmeye hazır ve biz bunu gösterdik. En zor ve elverişsiz coğrafya koşullarında Azerbaycan askeri ve subayı, altı savunma hattını geçerek, bir milyondan fazla döşeli mayının üzerinden geçerek, tepelerde bulunan düşman mevzilerini yok ederek gerçek bir kahramanlık ve cesaret gösterdi. Aziz şehitlerimizin anısı sonsuza kadar kalbimizde yaşayacak, Azerbaycan halkının gücünü, iradesini, yılmaz ruhunu tüm dünyaya gösterdik. Yani hazırlık yaparken bu günü bekliyorduk. Bu 20 yıl boyunca bu günün geleceğinden ve Hankendi şehrinde Azerbaycan bayrağı altında askeri geçit töreni yapılacağından hiç şüphem olmadı.

 

 

 

Kırk dört gün savaşı sırasında pek çok yabancı medya temsilcisiyle röportaj verdiğim için planlarımızdan bahsedemedim elbette. Ancak sorular neredeyse tekrarlandı. Bir defasında Şuşa olmazsa işimiz yarım kalır demiştim. Ancak o zaman bile Hankendi ve Hocalı olmadan çalışmamızın yarım kalacağını biliyordum. Üç yıl önce Azerbaycan Ordusu’nun durdurulması emrini verdim ve bir kez daha belirtmek isterim ki tarih bunun ne kadar doğru olduğunu göstermiştir. Ancak o günden bu güne, eylül ayına kadar her gün Azerbaycan’ın egemenliğini tam olarak yeniden tesis etmek için çalıştık ve çabaladık. 15 Ekim’de Ağdara, Askaran, Hocavend, Hocalı ve Hankendi’de Azerbaycan bayrağını göndere çektim. Benim için, sizin için, Azerbaycan halkı için, tüm dünya Azerileri için bundan daha büyük bir mutluluk olamaz.

Dört yıl önce Ermenistan başbakanı kibirli bir şekilde şöyle demişti: “Karabağ Ermenistan’dır, nokta.” Savaş meydanlarında kan dökerek, şehitler vererek, ona ve onun gibilere ve onun arkasındakilere yanlış yolda olduğunu gösterdik. Karabağ’ın Azerbaycan olduğunu her şeye rağmen savaşarak, savaşarak gösterdik ve bugün artık herkesin bizimle şaka yapmayacağını herkes bilmeli. Eğer Ermenistan yönetimi intikamcı düşüncelerle yaşıyorsa, Ermenistan’ın arkasında manipülasyona alışkın ülkeler hala Azerbaycan için sinsi planlar yapıyorsa, bugünkü yürüyüşe bir baksınlar. Bilsin ki, burada binden fazla yiğitimiz sıraya girmiş, bizim de onlar gibi 100 binden fazla yiğitimiz var ve hiçbir güç bizi tehdit edemez. Biz her düzeyde mücadeleye hazırız, bunu siyasi, gerekirse askeri alanda da gösterdik. 21. yüzyılda hiçbir ordu bizimki kadar profesyonellik ve özveri göstermedi. Hiçbir millet kendi topraklarını bu kadar sevmemiş ve onun için ölmeye hazır olmamıştır. Bunu hepimiz çok iyi biliyoruz, bunu dünya da bilsin.

 

 

 

Yeni bir savaşa ihtiyacımız yok. İstediğimizi başardık, uluslararası hukuku yeniden tesis ettik, tarihi adaleti yeniden tesis ettik, ulusal onurumuzu yeniden tesis ettik ve düşmana yerini gösterdik. Düşman önümüzde diz çöktü ve bugün burada muzaffer Silahlı Kuvvetlere sesleniyorum. Yani tüm görevleri yerine getirdik ama aynı zamanda bundan sonra ordu inşası konuları da bizim için öncelikli konulardan biri olacak. Bunu herkes bilsin ve kimse unutmasın.

Sevgili askerlerim, sizlerin ve tüm Azerbaycan halkının Zafer Bayramını bir kez daha yürekten kutluyorum.

Askeri: Teşekkür ederim.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerine Sevgiler! Karabağ Azerbaycan’dır!

Ordu: Karabağ Azerbaycan’dır!

Büyük boyutlu görseller
TÜM YAZILAR
HABERLER
BELGELER
VİDEOLAR
RESİMLER

kaynak:https://president.az/az/articles/view/62139

 

 

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.