Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Malatya °C

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, direkt uçuşlar için kampanya yürüten İngiliz vekili kabul etti

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, direkt uçuşlar için kampanya yürüten İngiliz vekili kabul etti
REKLAM ALANI
13.07.2024
A+
A-

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, direkt uçuşlar için kampanya yürüten İngiliz vekili kabul etti

.2024

 

https://x.com/KKTCCB/status/1811729683454611811

 

Cumhurbaşkanı Tatar: “Egemen eşitlik temelinde, doğru bir çözümü bulmak adına elimizden geleni yapmayı gelecek nesillere borçluyuz”

 

https://x.com/KKTCCB/status/1811729683454611811
20
Shares
facebook sharing buttontwitter sharing buttonlinkedin sharing buttonwhatsapp sharing button

Fotoğraflar

 

https://x.com/KKTCCB/status/1811729683454611811

 

 

 

Smith: “(Doğrudan uçuşlar) bir parti meselesi değildir, bir mantık ve insani mesele olarak görülmelidir”.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İngiltere ile KKTC arasında doğrudan uçuşlar için İngiltere’de kampanya yürüten Muhafazakar Parti üyesi milletvekili Iain Duncan Smith’i kabul etti.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar görüşme sonrası basına yaptığı açıklamada, Iain Duncan Smith’in eski bir dost, İngiltere’nin sözü geçen bir milletvekili olduğunu kaydetti ve Smith’i son seçimlerde tekrardan seçilmesinden dolayı tebrik etti.
Smith’in İngiltere’deki Kıbrıs Türk toplumuyla her zaman iyi ilişkiler içerisinde olan bir milletvekili olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, “Kıbrıs Türklerinin sorunlarına gösterdiğiniz ilgiyi çok değerli buluyoruz” dedi.
İngiltere’de çok başarılı iş insanlarının da bulunduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, bu insanların hem Türkiye, hem İngiltere’de, hem de KKTC’de yatırımlarının bulunduğunu, bu nedenle direkt uçuş veya temasların başlamasının, hem ekonomi, hem de sosyal açıdan çok önemli olduğunu ifade etti.

Kıbrıs Türklerinin İngiltere ile çok güçlü bağları bulunduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC’deki nüfus kadar Kıbrıs Türkü’nün İngiltere’de yaşadığına işaret ederek, bunun çok ciddi bir rakam olduğunu vurguladı.

Kıbrıs Türklerinin haksız muamelelere maruz kaldığını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, “Hepimiz de bu sorunun çözümünü istiyoruz. Bu sorunun çözümü adil, uygulanabilir ve sürdürülebilir olması gerekiyor” dedi.

 

https://x.com/KKTCCB/status/1811729683454611811

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıslı Türklerin, Türkiye’nin desteğiyle çözüm yönünde her zaman iyi niyetini sergilediğini, 2004’te referanduma sunulan çözüm planında ve 2017’de İsviçre’de yer alan zirvede bu iyi niyetin ortaya konduğunu kaydetti. Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıslı Rumların Annan Planı sonrasında tek yanlı AB’ye dahil edilmesinin, dönemin İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw tarafından “hayati bir hata” olarak değerlendirdiğini anımsattı. Cumhurbaşkanı Tatar, “O zamandan sonra Kıbrıs sorunu daha da bir karmaşık hal aldı. Tanınmış Kıbrıs Cumhuriyeti yanında AB üyesi de oldular” dedi.

Türkiye’nin Kıbrıs’a müdahalesinin 50’nci yılının yaklaştığını da belirten Cumhurbaşkanı Tatar, “50 yıl önce Türk ordusu Kıbrıs Türkü’nü korumak için geldi. Gelmeseydi tümümüz yok edilecektik ve burası bir Yunan adası olacaktı” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Tatar, şöyle devam etti:

“Egemen eşitlik temelinde doğru çözümü bulmak adına elimizden geleni yapmayı gelecek nesillere borçluyuz. Bu süreçte, uluslararası toplum ve sizin gibi dostlardan, doğrudan uçuş, doğrudan ticaret ve sportif ambargoların kaldırılmasını istiyorum. 20 yıl öncesinde Annan Planı’nı sürecinde söz verildiği gibi. O dönem uluslararası toplum bize, ‘Annan Planı’na evet söylemeniz halinde, sonuç ne çıkarsa çıksın, ambargoların kaldırılması sağlanacaktır’ dedi. Maalesef bu söz tutulmadı. Biz halen ambargolar altındayız.”

 

https://x.com/KKTCCB/status/1811729683454611811

Iain Duncan Smith de görüşme sonrası, Cumhurbaşkanlığından ayrılmadan önce basına yaptığı açıklamada, İngiltere’den KKTC’ye direkt uçuşlar için kampanyasını sürdüreceğini ifade etti. Kuzey Kıbrıs’ı ilk kez ziyaret etmekten ve Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından kabul edilmekten dolayı duyduğu memnuniyetini dile getiren Smith, Ersin Tatar’ın öğrencilik döneminde, İngiltere’de seçim bölgesinin hemen yanında kaldığını da dile getirdi.

Smith “Buraya geliş nedenim, burada da geniş aileleri olan Kıbrıslı Türk ve İngiliz vatandaşlarının, gidiş gelişlerde, direkt uçuş olmamasından dolayı zorluk yaşamaması adına başlattığım kampanyadır. İngiliz vatandaşlarının mümkün olan en kolay yolla ailelerine ulaşması insani açıdan çok önemlidir. Bu gelişiminin en önemli nedenidir” dedi.

 

https://x.com/KKTCCB/status/1811729683454611811

 

 

Kampanyanın partiler arası olduğunu, İngiltere’nin Dışişleri Bakanına konuyla ilgili gönderilen mektupta eski bakanların imzalarının da bulunduğuna işaret eden Smith, “Bu parti meselesi değildir, bir mantık ve insani mesele olarak görülmelidir” dedi.
“Konuları tek tek ele almak” gerektiğinin altını çizen Smith, İngiltere ve Kuzey Kıbrıs’ta ailesi olanların, doğrudan ulaşımı olmamasının geçerli bir nedeni olamayacağını ifade etti.

Kampanyanın somut sonuçlar doğurmamasının nedeninin sorulması üzerine Smith, “Bu konunun pek çok tarafı var. Bunu benden daha iyi bildiğinizden eminim. Bu sorunun bir parçasıdır. Bu konuda bir hareketlilik olması gerekiyor çünkü talep çok büyük bir talep değildir. Çok makul bir taleptir” dedi. Smith, Kuzey Kıbrıs’a Ercan’dan geldiğini ve bunun zorluklarını bizzat gördüğünü kaydetti.

Dosya Adı

kaynak:https://kktcb.org/tr/cumhurbaskani-ersin-tatar-direkt-ucuslar-icin-kampanya-yuruten-ingiliz-vekili-12517

 

 

https://x.com/KKTCCB/status/1811729683454611811

REKLAM ALANI