Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Malatya °C

Cumhurbaşkanlığı’nda gerçekleştirilen basın toplantısı ile I. Aile Çalıştayı Sonuç Raporu ve Ulusal Eylem Planı Duyuruldu

Cumhurbaşkanlığı’nda gerçekleştirilen basın toplantısı ile I. Aile Çalıştayı Sonuç Raporu ve Ulusal Eylem Planı Duyuruldu
REKLAM ALANI
30.06.2022
A+
A-

 

 

 

Cumhurbaşkanlığı’nda gerçekleştirilen basın toplantısı ile I. Aile Çalıştayı Sonuç Raporu ve Ulusal Eylem Planı Duyuruldu

facebook sharing buttontwitter sharing buttonlinkedin sharing buttonwhatsapp sharing button

Fotoğraflar

 

Resim

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar: “En büyük temennim ve dileğim çalışmanın Kıbrıs Türk aile yapısına katkı yapmasıdır”

Sibel Tatar: “Aileyi korumak her durumda devletin görevi”

Cumhurbaşkanlığı’nda gerçekleştirilen basın toplantısı ile I. Aile Çalıştayı Sonuç Raporu ve Ulusal Eylem Planı, basın ve kamuoyu ile paylaşıldı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar basın toplantısında yaptığı konuşmada, başta eşi Sibel Tatar ve tüm katkı koyanlara yapılan çalışmadan dolayı tebrik ederek teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Tatar, şubat ayında gerçekleşen geniş katılımlı 1. Aile Çalıştayı’nın ardından Ulusal Eylem Planı raporunun ortaya çıktığını ve bu eylem planının hayata geçirilebilmesi için yapılabileceklerin takibini önemini belirtti. “En büyük temennim ve dileğim Kıbrıs Türk aile yapısına çalıştay çalışmasının ve eylem planının katkısı olmasıdır” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, ailenin toplumun temel direği olduğunu vurguladı.
Cumhurbaşkanı Tatar, çocukların yetiştirilmesinde ailenin ve okulda verilen eğitimin önemine işaret ederek maneviyatımızın, geçmişimizin, kültürümüzün, halkımızın mücadelesinin, örf ve adetlerimizin, bir millet olmanın sorumluluklarının bilinciyle hareket etmek gerektiğini söyledi.

Basın toplantısı açılış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar konuşmasında, ailenin korunması hakkının, çocuk haklarının korunmasıyla doğrudan bağlantılı olduğunun altını çizerek, “Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi başlangıç bölümünde, ‘Ailenin toplumun temel birimi olduğunu ve tüm üyelerinin, özellikle çocukların gelişmesi ve de esenliği için doğal ortam oluşturduğu’ ifade edilmiştir. Çocuğun kişiliğinin tam ve uyumlu olarak gelişebilmesi için mutluluk, sevgi ve anlayış havası içinde bir aile ortamında yetişmesi gerektiği kabul edilmiştir” ifadelerine yer verdi.

“Evliliğin devamını mümkün kılacak tedbirler alınmalı”
Boşanmanın da evlenmek gibi hukuki bir hak olduğunu söyleyen Sibel Tatar, ancak devletin, boşanma süreçlerinde hukuk ve psikolojik destek vermesi gerektiği gibi evliliğin devamını mümkün kılacak tedbirleri almasının da görevi olduğunu ifade ederek bu çalışmaya katkı yapanlara teşekkür etti.
Sibel Tatar’ın konuşmasının ardından I. Aile Çalıştayı’nın moderatörü Prof. Dr. Sibel Dinçyürek, çalıştayın yürütülme süreçleri ile Sonuç Raporu ve Ulusal Eylem Planı hakkında kısa bir bilgilendirmede bulundu.
İki gün süren çalıştayın ardından hazırlanan raporun sonrasında oluşturulan eylem planını sunan çalıştay moderatörü Prof. Dr. Sibel Dinçyürek yaptığı açıklamada, toplumsal farkındalık yaratarak aile bütünlüğünü her alanda bilimsel dayanağa bağlı hazırlanması hedeflenen ve üç yıllık bir uygulama dönemini kapsayan eylem planında yer alan kısa, orta ve uzun vadede gerçekleştirilecek olan faaliyetler hakkında bilgi verdi. Dinçyürek, ilgili ve sorumlu kurumlar arasında; KKTC Meclisi, KKTC Başbakanlığı, Maliye Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, belediyeler, Kültür Dairesi, Barolar Birliği, üniversiteler, sivil toplum örgütleri, basın-yayın kurumları, Yayın Yüksek Kurulu, Medya Etik Kurulu olduğunu aktardı.

 

Basın toplantısında I. Aile Çalıştayı Ulusal Eylem Planı’nın hedefleri ve faaliyet çizelgesi de basın ve katılımcılarla paylaşıldı.
Kısa vadedeki faaliyetler arasında Anne-Baba Okulları’nın oluşturulması ve eğitim çalışmalarının yürütülmesi, okul öncesinden üniversiteye ve sonrasında hayat boyu yaşam becerileri eğitimi faaliyeti çerçevesinde; ailenin değeri ve önemi, aile sorumlulukları, çocuk yetiştirme gibi konularda eğitim verecek Anne-Baba Okulları’nın KKTC’de her ilçede oluşturulması, özel destek ve eğitim programlarının oluşturulması ve eğitimlerin gerçekleştirilmesi; düşünme becerileri, sosyal beceriler, duygusal becerilerle ilgili yaşam becerilerine yönelik örgün eğitim kurumlarında akademisyen ve eğitimciler tarafından seminerler verilmesi; üniversitelerde psikoloji, PDR ve sosyal hizmetler bölümlerindeki öğretim üyeleri ile PDRAŞ uzmanlarının, okul psikolojik danışmanlarının buluşturulması, çalıştay düzenlenmesi ve hizmet içi eğitim kurslarının düzenlenmesi; Eğitim Bakanlığı’nın uzman ve denetmenleri, akademisyen ve öğretmenlerden oluşan komisyonların oluşturulması ve tüm ders programı ve kitaplarında aile temasının incelenmesi, çağdaş eğitim anlayışlarına uygun güncellemelerin yapılması, üniversitelerde verilen “Üniversite Seçmeli Dersi” kapsamında aile ve çocuklarla ile ilgili seçmeli derslerin verilmesi, üniversitelerde aile ile ilgili sertifika programları, yüksek lisans ve doktora programlarının açılması; medya çalışanlarına yönelik bilgilendirme toplantıları, medyadaki programların denetimi ve medyanın aileyi güçlendirmeye yönelik faaliyetlerinin (kamu spotu vb.) artırılması; aile konusunda çalışan psikolog, PDR uzmanı, sosyal hizmet uzmanlarının süpervizyon almalarının sağlanması; aileyi güçlendirme, sürdürülebilir evlilikler, sağlıklı boşanmalar gibi konularda bilimsel verileri derleme, bu konularla ilgili uzmanlaşma ve branşlaşma konusunda model önerilerinin geliştirilmesi; arşiv ve kütüphanelerde aile ilgili kitap, makale, tez ve diğer dokümanların düzenlenmesi, listelenmesi ve erişimin kolay olması yönünde çalışmalar yürütülmesi; tarım, bilgisayar, hayvancılık, saç bakımı, spor vb. birçok alanda aile üyelerinin girişimciliklerini artırmaya ve yapmış oldukları mesleklerde daha iyi düzeye gelmelerine olanak sağlayacak faaliyetler planlanması ve uygulanması yer alıyor.

Orta vadedeki faaliyetler arasında ise, aileyi ilgilendiren tüm paydaşların temsil edileceği bir komisyonun oluşturulması aileyle ilgili sorunların ele alınıp araştırılması, raporlaştırılması, eylem planının uygulanması, paydaşlar arasında iş birliğini geliştirici çalışmalar ve eğitimlerin planlanıp uygulanması; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Sosyal Hizmetler Dairesi, Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı ile bir araya gelerek aile konusunda yapılması gereken bilimsel çalışmaların neler olduğunu belirlemeleri ve üniversitelerde lisansüstü düzeyde eğitim veren akademisyenlerle bilgi alışverişinin gerçekleştirilmesi; KKTC’nin kurulmasından itibaren aile ile ilgili tüm verilerin raporlaştırılıp basılı ve bilgisayar ortamında yer alacağı bir sistemin oluşturulması; aile konusundaki sanatsal proje ve etkinliklerin artırılması ve yaygınlaştırılması; aile ile ilgili dernek ve STK kuruluşlarının ziyaret edilmesi, faaliyetlerinin değerlendirilmesi, yeni öneriler sunulması (SOS, çocuk yurtları, sığınma evleri gibi); belediyelerin, muhtarlıkların ve köylerdeki derneklerin aileyi güçlendirme konusundaki faaliyetlerinin desteklenmesi ve öneriler sunulması; Kıbrıs Türk kültürü ve aile konusunda çalışan halk bilimi, sosyoloji, edebiyat gibi alanlarda çalışan kişilerin bir araya geleceği bir çalıştay ve panelin planlanması yer almaktadır.

Uzun vade faaliyetleri ise şu şekildedir: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Aile Koruma, Önleme ve Rehabilitasyon Dairesi’nin oluşturulması ve toplumdaki ailelere hizmet sunulması, her ilçede aile danışma merkezlerinin kurulması, bu merkezlerde ücretsiz danışmanlık hizmetlerinin sunulması (evlilik öncesi ve sonrasıyla ilgili danışmanlık, boşanma sürecinde danışmanlık vb.) her üniversitenin bünyesinde Aile Danışma ve Araştırma Merkezi”nin kurulması ve ailelere yönelik hizmetlerin sunulması; KKTC’de aile konusu ile ilgili yasa ve tüzüklerin ele alınıp inceleneceği bir komisyon kurulması, evlat edinme, şiddet vb. konulardaki yasa ve tüzüklerin çağdaş normlara uygun olarak güncellenmesi; aile bütçesini oluşturma, işsizlerin belirlenmesi, alt sosyo-ekonomik düzeydeki ailelerin belirlenip desteklenmesi konularında programlar hazırlanıp uygulanması.

Resim

Üç yıl boyunca, altı aylık dönemler halinde izleme ve değerlendirme toplantıları…
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar öncülüğünde 17-18 Şubat 2022 tarihlerinde gerçekleştirilen çalıştaya; KKTC Cumhurbaşkanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Kıbrıs Türk Vakıflar İdaresi ve Cumhurbaşkanlığı Sosyal Destek Komitesi başta olmak üzere pek çok kurum ve kişi katkı vermişti. Çalıştay sonucunda iki farklı üniversiteden iki akademisyenin hazırladığı Sonuç Raporu ve Ulusal Eylem Planı’nın yürütülmesi, 2022 ve 2025 yıllarını kapsayan üç yıl boyunca, altı aylık dönemler halinde izleme ve değerlendirme toplantılarıyla takip edileceği belirtildi.

Dosya Adı

 

kaynak:https://kktcb.org/tr/cumhurbaskanliginda-gerceklestirilen-basin-toplantisi-ile-i-aile-calistayi-sonuc-raporu-9956

 

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.