Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Malatya °C

İSTANBUL’DA MUHTEŞEM BULUŞMA

İSTANBUL’DA MUHTEŞEM BULUŞMA
REKLAM ALANI
24.08.2024
A+
A-

Türkiye-İran Dostluk Gecesi ve Kültür Şöleni
500 seçkin davetliyi biraraya getirdi

Açıklama yok.

TÜRKİYE – İRAN İLİŞKİLERİNDE YENİ BİR SAYFA AÇILDI

Açıklama yok.
İran İslam Cumhuriyeti’nde yapılan demokratik seçimlerde halkın yüzde 53.7 oranında desteğini alarak Cumhurbaşkanı seçilen Dr. Mesud Pezeşkiyan onuruna, Hilton İstanbul Bomonti Hotel’de düzenlenen Türkiye- İran Dostluk ve İşbirliği Gecesi ve Kültür Şöleni’ne yoğun katılım oldu.Geceye İran’dan da büyük katılım oldu. Cumhurbaşkanı Dr. Mesud Pezeşkiyan’ın yakın dostları ve ekibi gecede dostluk ve kardeşlik adına önemli mesajlar verdiler. Devlet adamları, siyasi, partilerin temsilcileri, milletvekilleri, rektörler, akademisyenler, diplomatlar, işadamları, Açıklama yok.sanatçılar, sivil toplum ve mesleki teşkilatların yöneticileri, ulusal ve uluslararası medya temsilcilerinin büyük ilgi gösterdiği geceye 500 seçkin davetli katıldı. İki ülke arasında dostluk ve işbirliğinin geliştirilmesi gerektiği vurgulanan gecede, İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Dr. Mesud Pezeşkiyan’ın gönderdiği mesajı özel temsilci İlyas Hazeri okudu. Duayen sunucu Göksenin İleri’nin sunumu ve iki ülkenin milli marşlarının okunmasıyla başlayan toplantıyı gerçekleştiren İpekyolu Kamu Diplomasisi ve Ekonomi Derneği Başkanı Dr. Seyfullah Türksoy, açılış konuşmasında ”Bu toplantının gündeminde siyaset yoktur; Kültürel, akademik ve ekonomik işbirliği vardır” dedi, Açıklama yok.Dr. Seyfullah Türksoy, ”İki dost ve komşu ülke arasındaki ilişkilerin canlandırılması adına, bu toplantımızın yeni bir dönemin başlangıcı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu. İpekyolu Kamu Diplomasisi Danışma Kurulu Başkanı Rektör Prof.Dr. Ramazan Korkmaz da, ”Bazı emperyalist güçler İran ve Türkiye’nin arasını açmak için çaba sarfediyor. Bizler bu coğrafyanın insanları olarak, küresel güçlerin sinsi politikalarının farkındayız. Türkiye ve İran her alanda işbirliğini geliştirerek, Türkiye ve İran üzerinde hesapları olan küresel emperyalizmin planlarını bozacağız” dedi. Kültür eski Bakanı Namık Kemal Zeybek konuşmasına başlarken, toplantıya gösterilen büyük ilgiyi memnuniyetle karşıladığını ve iki ülkenin dostluk ve işbirliği adına çok umutlandığını belirterek, ”Kurtuluş savaşı sırasında İran’ın büyük desteğini gördük. Atatürk, İran’la ilişkilere büyük önem vermiştir. İran ve Türkiye aynı coğrafyanın ayrılmaz parçalarıdır. Birilerinin aramıza fitne sokma çabalarına rağmen, Açıklama yok.Türkiye ve İran arasındaki müspet ilişkilerin artarak devam etmesini diliyorum. Bu toplantı o yönüyle çok önemlidir” dedi.

Açıklama yok.
Ticaret Bakanı Prof.Dr. Ömer Bolat adına toplantıda katılan Bakan Yardımcısı, Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürü Hüsnü Dilemre, Türkiye ve İran arasındaki ticari ilişkileri artırmayı hedefledikleri, turizm faaliyetlerinin de bu kapsamda daha da gelişmesi gerektiğini söyledi. Genel Müdür Hüsnü Dilerme, İran ve Türkiye’nin çeşitli üretim ve ticaret alanında büyük potansiyele sahip olduğunu, güçlü bir işbirliği ile mecvut potansiyelin en iyi şekilde geliştirilmesi gerektiğini, bu amaçla çeşitli çalışmalar içinde olduklarını vurguladı.

Açıklama yok.

İRAN GÜÇLÜ BİR HEYETLE KATILDI

Açıklama yok.
İran İslam Cumhuriyeti’nden yaklaşık 80 kişilik bir katılımcının yer aldığı dostluk ve işbirliği buluşmasında, Cumhurbaşkanı Dr. Pezeşkiyan’ın Başdanışmanı ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Muhsi Mehraklızade, Açıklama yok.Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi İlyas Hazeri ve İran’ın eski Azerbaycan Büyükelçisi ve Erdebil milletvekili Ahad Gazai’nin yanısıra çok sayıda milletvekili, rektör, akademisyen, belediye başkanı ve işadamı katıldı.

Açıklama yok.
Gecede sahne alan sanatçılar da geleneksel muğam sanatı ve halk müziğinden eserler sundu. Azerbaycan’ın dünyaca ünlü muğam sanatçısı Alim Gasımov, İran’ın tanınmış halk ozanı Mahbub Halili, Türkiye’den Aşık Maksut Feryadi eserleriyle geceye renk kattı. Tebrizli sanatçılar Mehdi Fahimi ve Asgar Safipour’un dostluk gecesine özel olarak hazırladıkları ve Cumhurbaşkanı Dr. Mesut Pezeşkiyan’a hasrettikleri şarkı ise davetlilerden büyük alkış aldı.

Açıklama yok.

CUMHURBAŞKANININ MESAJI OKUNDU

Açıklama yok.

İpekyolu Kamu Diplomasisi Teşkilatı’nın düzenlediği gecede, İran Cumhurbaşkanı Dr. Mesud Pezeşkiyan’ın gönderdiği mektup ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Mesud Pezeşkiyan için gönderdiği kutlama mesajı okundu. Mesud Pezeşkiyan’ın mesajı Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi İlyas Hazeri okudu. Farsça okunan mektubun Türkçeye çevirisi yapıldı. Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan Türkiye- İran Dostluk ve İşbirliği Gecesi’ne gönderdiği mektupta şu sözlere yer verdi :

Açıklama yok.

Açıklama yok.

“Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla

Açıklama yok.

Komşularla işbirliği ve iyi komşuluk ilkesi, ülkemizin anayasasında yer aldığı ölçüde kültürümüzde ve inançlarımızda kök salmıştır. Bu nedenle, İran İslam Cumhuriyeti’nin dış politikasının temellerinden biri olarak hükümetimiz bunların uygulanmasını vurgulamaktadır.

Sayısız komşularımız arasında, Türkiye ile ilişkiler her zaman çok kapsamlı ortak noktalar, önemli kapasiteler ve en önemlisi iki ülkenin derin devletçilik geçmişi ve yönetim olgunluğu açısından diğerle kıyaslanarak ayırt edilmiştir; çeşitli iç, bölgesel ve uluslararası gelişmelere rağmen istikrarlı ve kalıcı niteliğe sahiptir.

Açıklama yok.

Bu dostça ilişkilerde ve ikili işbirliğinde, iki ülke halkının, özellikle iki entelektüel ve iş adamı grubunun rolü dikkate değer ve övgüye layıktır.

Açıklama yok.
İki ulusun kader olaylarının karşılıklı etkisine ve iki ülkenin ekonomik kapasitelerinin tamamlayıcılığına odaklanan düşünürler, iki ulus arasındaki yakın işbirliğinin gerekliliğini açıklamış olup çok önemli ve aynı zamanda çalkantılı coğrafi bölgemizde İran ve Türkiye olmak üzere iki ulusun sinerjik gücünü üzerinde durmuşlardır. İş adamları ve ekonomik aktivistler bu hayati yaklaşımı somutlaştırmış ve ulusun üyeleri arasındaki ikili bağları genişletmiştir.

Açıklama yok.
Hükümetlerin işbirliği için altyapı sağladığı konusunda uluslar arasındaki yakın ilişkiler kaçınılmaz bir gerçektir.

Açıklama yok.
Bugün, bölgemiz kötü niyetliler ve fitnecilerin işgal ettiği durumdadır ve Filistin ulusu ise hükümetlerin ve uluslararası örgütlerin inanılmaz kayıtsız kaldığı bir durumda hayatının talihsiz dönemlerinden birini yaşıyorken fitneciler bölgemizde savaş ve istikrarsızlığı yaymaya çalışıyorlar. İki ülke, İran ve Türkiye’nin iki büyük ulusunun işbirliği ve yakınlığı geçmiştekinden daha fazla zaruri kılınmaktadır.

Açıklama yok.
Bu işbirliği, iki Müslüman ülkenin hükümet ve egemenlik düzeyinde bir umut kaynağı olduğu kadar, günümüz iş adamları ve ekonomik aktivistler için de önem arz etmektedir. Tabi Haklı olarak onlar bölgesel öz yeterlilik tedarikinin askerleri ve iki ülke arasındaki dostluğun unsurlarını pekiştirenler olarak kabul edilmektedir.”

Dr. Mesut Pezeşkiyan
İran Cumhurbaşkanı

HABER MERKEZİ

Açıklama yok.

Açıklama yok.

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,