Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Malatya °C

TARIMKON GENEL BAŞKANI HAKAN YÜKSEL: GIDA ARZI GÜVENLİĞİ BİR MİLLİ GÜVENLİK MESELESİDİR?

TARIMKON GENEL BAŞKANI HAKAN YÜKSEL: GIDA ARZI GÜVENLİĞİ BİR MİLLİ GÜVENLİK MESELESİDİR?
REKLAM ALANI
08.06.2023
A+
A-

TARIMKON GENEL BAŞKANI HAKAN YÜKSEL: GIDA ARZI GÜVENLİĞİ BİR MİLLİ GÜVENLİK MESELESİDİR?

Açıklama yok.

ABDULLAH YİĞİT-ANKARA
Uluslararası Tarım ve Gıda Konfederasyonu (TARIMKON ) Genel Başkanı Hakan YÜKSEL, GIDA ARZI GÜVENLİĞİ BİR MİLLİ GÜVENLİK MESELESİDİR? Diye açıklamalarda bulundu.

TARIMKON Genel Başkanı Hakan YÜKSEL, açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

GIDA ARZI GÜVENLİĞİ BİR MİLLİ GÜVENLİK MESELESİDİR?
Gıda arzı güvenliği, bir ülkenin kendi gıda ihtiyacını karşılayabilmesi ve gıda fiyatlarının istikrarlı olması anlamına gelmektedir. Gıda arzı güvenliği, aynı zamanda bir ülkenin milli güvenliği için de hayati önem taşımaktadır. Zira gıda arzının kesintiye uğraması veya fiyatların aşırı yükselmesi, hem ekonomik hem de sosyal sorunlara yol açabilir. Bu sorunlar, halkın refahını, sağlığını ve barışını tehdit edebilir.
Dünyada son yıllarda yaşanan iklim değişikliği, pandemi ve Ukrayna-Rusya savaşı gibi olaylar, gıda arz güvenliğinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha göstermiştir. Bu olaylar, küresel gıda üretimini ve ticaretini olumsuz etkileyerek, gıda fiyatlarında artışa ve gıda güvensizliğine neden olmuştur.
Gıda güvencesizliği geçici, mevsimsel veya kronik olabilir. Geçici gıda güvencesizliğinde, gıda belirli sürelerde mevcut olmayabilir. Gıda üretimi düzeyinde, doğal afetler ve kuraklık, mahsulün bozulmasına ve gıda bulunabilirliğinin azalmasına neden olabilir. Mevsimsel gıda güvencesizliğinde, hasat dönemleri arasındaki zaman diliminde gıda kıtlığı yaşanabilir. En çok dikkat edilmesi gereken ise kronik gıda güvencesizliğidir, bu durum bireyler veya topluluklar sürekli olarak yeterli miktarda ve kalitede gıdaya erişememesi anlamına gelir.

Türkiye olarak gıda arz güvenliğini sağlamak için çeşitli tedbirler alınmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığımız başta olmak üzere devletimizin ilgili tüm kurumları bu durumun farkında olduğunu düşüyorum. Tam anlamı ile yeterli olmasa da tarım sektörünü stratejik bir sektör olarak görüyor ve çiftçilerimize destek verilmektedir. Bu desteklerin ne kadar çözüm ürettiğinin sonuçlarının denetlenmesi, değerlendirilmesi ve buna göre tekrar revize edilmesi, sonuçların kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini düşünenlerdenim.

Açıklama yok.

Gıda meselesi her toplum için olduğu gibi bizim içinde bir milli güvenlik meselesidir. Bir toplum her ne kadar gelişmiş ve/veya zengin olursa olsun asla tarımsal faaliyetlerden vazgeçemez, vazgeçmemelidir. Bir toplum gelişmesi ancak her yönden sağlıklı olması bağlıdır.

Bu nedenle gıda arz güvenliğimizi korumak ve arttırmak için çalışmaya devam etmeliyiz. Çiftçi sayımızın her geçen gün azalması bizi endişelendirmektedir. Bu sorunu çözmek için çiftçiliği cazip hale getirmek, gençleri tarıma teşvik etmek, tarımsal üretimi artırmak, verimliliği ve kaliteyi yükseltmek için hiç durmadan yeni projeler geliştirmeliyiz. Gıda arz güvenliğimizi sağlamak, gelecek nesillere daha iyi bir yaşam sunmak için en önemli görevlerimizden biri olmalıdır.

HAKAN YÜKSEL
ULUSLARARASI TARIM VE GIDA KONFEDERASYONU
GENEL BAŞKANI

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.